Laddplatser

En av Sveriges bästa elbilskommuner 2018

Priset delades ut för andra året i rad. De kommuner som nominerats till Laddguldet är Orust, Eskilstuna, Göteborg, Lerum och Linköping. Nytt för i år är att även fem företag nominerats i en ny kategori. Finalisterna har valts ut för att de alla driver utvecklingen mot en framtida eldriven transportsektor som i sin tur bidrar till minskade utsläpp och ett bättre klimat.gjorde upp om Laddguldet 2018 – titeln för Sveriges bästa elbilskommun. 2018 års vinnare i kommun-kategorin är Lerums kommun, följda av Eskilstuna kommun och Linköpings kommun på andra respektive tredje plats. På delad fjärdeplats kommer Göteborg och Orust.

Orust har nominerats för att vi har visat hur samverkan mellan kommunen och det lokala näringslivet kan skapa förutsättningar för eltrafik. I vår hemtjänst är elbil och elcykel två självklara transportmedel. Dessutom finns det goda laddmöjligheter med exempelvis snabbladdare.

– Vi är så stolta över nominering till Laddguldet 2018 säger Thomas Ivarsson, ordförande i Orust Kretsloppsakademi. Jag uppskattar att det finns ett 50-tal elbilar på Orust. Ju bättre infrastruktur vi får desto fler kan välja elbil. Det årliga eventet Orust Energi och Miljömässa är ett sätt att inspirera Orustborna. Årets mässa är den 6-8 september berättar Thomas.

Om Laddguldet

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet.

Tävlingen är öppen för alla att nominera den kommun eller det företag du tycker gör ett bra jobb samt att nominera en eldsjäl som borde uppmärksammas.

Juryn tar bland annat hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, i kommunal respektive privat regi, samt vilka informationsinsatser som görs. Ytterligare två nya kriterier lades till i år: tillväxten av elbilar och laddinfrastruktur i jämförelse med föregående år.

Det finns 5 st laddplatser för elfordon på Orust.

Henån – Välkommen att använda
Svanesund – Välkommen att använda
Ellös – Välkommen att använda
Varekil – Grävning pågår
Mollösund – Grävning pågår
Enkel betalning med swish

Laddplatser kan hittas via  http://www.uppladdning.nu/

Om ni är intresserade av att göra ett eluttag tillgängligt. Kontakta oss gärna.